2019-02-08 12:41:19• hírek • Bede Emőke

A 2018-ban született szatmári babák 8 százaléka idő előtt jött világra

„Az osztályunkon 2018-ban 1756 szülés történt, melyek közül 136 sajnos koraszülés volt, így az idő előtti szülések aránya kb. 8 százalék” –osztotta meg nemrégiben dr. Luczky Zita neonatológus, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttosztályának vezető főorvosa.

Ezzel kapcsolatban korábban a doktornő arról is beszámolt, a koraszüléses esetek száma hullámszerűen nő és csökken. Vannak hónapok, amikor egymást érik az ilyen esetek, máskor pedig hetekig nem fordul elő idő előtti születés. Az egyre modernebb felszerelésnek köszönhetően a legtöbb koraszülött babának tudják biztosítani a megfelelő ellátást; a Nagyváradon található, magasabb besorolásnak örvendő neonatológiai osztályra csak azok az újszülöttek kerülnek át, akik 1500 grammnál kisebb súllyal jönnek a világra. A 2018-as születések közül 136 idő előtti volt, azonban más kórházakba csupán két alkalommal kellett átszállítani a kisbabákat.
 

"Az egyik legjelentősebb kockázati tényező a koraszülést illetően az anya kórelőzményében szereplő korábbi koraszülés vagy dokumentált fenyegető koraszülés. A koraszülés ismétlődési kockázata a szakirodalmi adatok szerint 25-50%! A korábbi vetélések, akár művi, akár spontán abortusz történt, szintén növelik a koraszülés kockázatát. A koraszülések nagy része, közel 20%-a rossz szociális helyzetű terhes nőknél fordul elő. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a rosszabb szociális helyzetű kismamák között jelentősen gyakoribb a dohányzó, akár napi egy doboz cigarettát is elszívó terhes nő. Ez a sajnálatos, terhesség alatt különösen nehezen érthető szenvedély számos magzatot károsít, és jelentősen növeli a koraszülés esélyét" –tájékoztat a koraszülött.com, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az anyai életkor, illetve különféle betegségek is közrejátszhatnak abban, ha idő előtt jön a baba. 
 

A kismamáknak érdemes tehát a terhességre való felkészülési időszakban és a várandósság alatt is felelősségteljes döntéseket hozni, hiszen ezeknek olyan komoly következményei lehetnek, melyek nem csak az leendő anyuka, de a gyermek életét is nagymértékben befolyásolhatják. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: